Beter Leven Keurmerk

Het Beter Leven keurmerk is bekend bij de Nederlandse consument en het keurmerk is de afgelopen jaren qua marktaandeel behoorlijk gegroeid. De Dierenbescherming waarborgt met het keurmerk dat consumenten bewust kunnen kiezen voor producten afkomstig van pluimveehouderijen met extra maatregelen op het gebied van dierwelzijn.

Weet wat je kiest

Het Beter Leven keurmerk helpt consumenten door inzichtelijk te maken hoe goed er het dier achter je product gezorgd is. Plukon vindt het belangrijk dat ook jij weet wat je kiest als het gaat om de leefomstandigheden van de kippen. Bijvoorbeeld de scharrelkip van Plukon beschikt over één Beter Leven ster en leeft dan ook in een overdekte uitloopstal. De uitloop biedt naast buitenlucht, ook veel (zon)licht. Door voor producten met een ster te kiezen, kiezen consumenten voor producten waarvan ze weten hoe de leefomstandigheden voor het dier waren. Aangezien steeds meer consumenten vragen om duidelijkheid over dierenwelzijn is het Beter Leven keurmerk een gemakkelijke graadmeter bij de aankopen. Hoe meer sterren, hoe diervriendelijker en dus hoe beter de leefomstandigheden.

Onderstaand in het kort een overzicht van de verschillen tussen het aantal sterren van het Beter Leven keurmerk.

De scharrelkip van Plukon is beloond met één Beter Leven ster. Hiermee is deze kip een goede keuze. Maar hoe verdien je één ster?

Bij een Beter Leven één ster staat dierenwelzijn meer centraal. De dieren krijgen speelmateriaal en omdat deze kip meer ruimte en tijd krijgt om te groeien, is zij sterker en gezonder. Deze kip heeft daarom veel minder gezondheids- en welzijnsproblemen dan bijvoorbeeld de plofkip.

Gezond ritme, meer ruimte
Voor één ster van De Dierenbescherming is een overdekte scharrelruimte naast de stal een vereiste. De ruime overdekte uitloop beslaat circa 25% van de oppervlakte van de stal. Deze scharrelruimte biedt naast buitenlucht ook veel (zon)licht. Dat zorgt voor een natuurlijk dag- en nachtritme.

Volop afleiding
De leefomgeving is volop voorzien van materialen om te kunnen scharrelen. De kippen kunnen gebruikmaken van strobalen, schuilplekken en stofbaden.

Strenge eisen aan het hele proces
Scharrelkip met overdekte uitloop krijgt één Beter Leven Ster van de Dierenbescherming. Daarom gelden overal strenge voorwaarden: van de broederij, naar de slachterij tot en met de verpakker.

Bij dieren met twee sterren Beter Leven is er ruim voldoende aandacht voor dierenwelzijn. Alle dieren krijgen nog meer ruimte en mogen naar buiten. Daarnaast krijgen ze speelmogelijkheden en een dag en nachtritme Daarom is het leven van deze kip weer aanmerkelijk beter dan de kip met één ster.

Langzamer groeiend ras
Net als de andere kippen met een Beter Leven ster, is ook de twee sterren kip van een langzamer groeiend ras.

Volop afleiding
De leefomgeving is volop voorzien van materialen om te kunnen scharrelen. De kippen kunnen gebruikmaken van strobalen, schuilplekken en stofbaden. Dit geeft de kippen de gelegenheid om zoveel mogelijk het natuurlijke gedrag te vertonen.

Vrije uitloop
Kippen met twee Beter Leven sterren hebben nog meer ruimte tot hun beschikking: per dier is er één vierkante meter vrije uitloop naar buiten.

De biologische kip van Plukon heeft de drie sterren van het Beter Leven keurmerk. Dat maakt deze kip een bewuste keuze.

Het beter leven drie sterren keurmerk geeft aan dat er veel aandacht is voor dierenwelzijn. Alle dieren kunnen naar buiten. De stal is zo ingericht dat het dier zoveel mogelijk keuzevrijheid heeft. Dit is het meest diervriendelijke geproduceerd gevogelte dat in de winkel te koop is.

Biologisch voer
Biologische kip is uiteraard gevoerd met biologisch voer. Een extra voorwaarde is dat dit voer voor minimaal 20% van het eigen bedrijf of uit de eigen regio moet komen.

Vrije uitloop
Biologische kippen hebben maar liefst 4 vierkante meter buitenuitloop per dier.

Langzamer groeiend ras
Kippen met drie sterren zijn ook van een langzamer groeiend ras en hebben nog wat meer tijd om te groeien dan de kippen met één of twee Beter Leven sterren.

Strenge eisen aan het hele proces
Biologische pluimveehouders worden natuurlijk ook gecontroleerd door een onafhankelijke instantie, zowel voor het Beter Leven keurmerk als voor de biologische handelsnorm.